Veljo Tormise 90. sünniaastapäeva puhul etendunud kontsertlavastus jõuab sügisel Jaapanisse

Segakoor Vox Populi viib oktoobris Jaapani publikuni kontsertlavastuse «Lindude äratamine», mis esietendus täna, kolm aastat tagasi Veljo Tormise 90. sünniaastapäeval helilooja sünnikodus Kõrveaial. Päikesetõusul kell 5.00 etendunud kontserlavastus on Vox Populi ja lavastajate Anne Türnpu ning Eva Kolditsa kummardus heliloojale.

Algselt oli plaanis «Lindude äratamine» Jaapanisse viia juba samal, 2020. aastal, kuid koroonaviiruse leviku tõttu lükkus reis mitu aastat edasi. Sel sügisel saab plaan aga teoks ja Tormise muusika kõlab Vox Populi esituses kolmes Jaapani paigas: põlisrahvaste muuseumis Upopoys, Sendais ja Tokyos.

«Idee viia «Lindude äratamine» Jaapanisse tekkis Tormise «Soome-ugri maastike» õppimise ajal, kus handi viisi lauldes tekkis huvitav sarnasus jaapani rahvaviisidega. Jaapani-Eesti Sõprusühinguga suheldes selgus, et Veljo Tormise looming on nende absoluutne lemmik, mis andis omakorda tõuke kontsertlavastus Jaapanisse viia. Selleks, et oleks aimatav, mis žanr see kontsertlavastus on, saatsime meie vastuvõtjatele videosalvestuse lavastusest ning kohapeal pakume ka võimalust integreeruda Jaapani kooridel meie kontsertlavastusse. Päris mitu koori on selleks juba soovi avaldanud ning enne etendusi viime lavastajatega läbi töötoa, mis avab nii lavastuse kui ka laulude sügavamaid kihte,» rääkis Vox Populi dirigent Janne Fridolin.

Koostöös lavastajate Türnpu ja Kolidtsaga on Vox Populil sündinud mitmeid Veljo Tormise muusikale pühendatud kontsertlavastusi. Helilooja 85. sünnipäeval 2015. aastal etendus «Meditatsioonid Tormisega», mille valmimise juures viibis ka Tormis ise ning mille koor viis samal aastal Ameerika Ühendriikidesse. Mõned aastad enne seda valmis «Ingerimaa õhtud» ning siis külastas koor Ingerimaad ning Vabamus toimunud etendustel osales ka ingerlaste folklooriansambel «Röntyska», kes inspireeris Tormist kooritsüklit «Unustatud rahvad» kirjutama.

«Lindude äratamisel» kõlav Veljo Tormise muusika on Vox Populi salvestanud ka vinüülplaadile, mille esitlus toimub 17. oktoobril Viimsi Artiumis. Loetud päevad pärast plaadiesitlust sõidetaksegi Jaapanisse, et Tormise loomingut sealse publikuga jagada.

Kontsertreisi toetab Eesti Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

Artikkel ilmus Postimehes 7.08.2023